W najbliższą niedzielę, 9 października, dzięki programowi, który zostanie wyemitowany na antenie TVP 1, będzie zajrzeć do kuchni Ojców Dominikanów w Sandomierzu,
U zakonników zrealizowany został program z cyklu "Klasztorne smaki". Prowadzący go Remigiusz Rączka razem z przeorem ojcem Marcinem Lisakiem przygotował podkarpackie proziaki z bazyliowym pesto oraz klasztorne polędwiczki z koperkowymi kopytkami.
Na ekranie będzie można oczywiście zobaczyć sandomierski klasztor, założony w 1226 roku przez pierwszego polskiego Dominikanina św. Jacka Odrowąża i romański, ceglany kościół Jakuba, w którym znajduje się także najstarszy w naszym kraju dzwon. Pokazana zostanie także Winnica Świętojakubska.
Reżyserką programu, realizowanego na zlecenie Redakcji Programów Katolickich TVP SA., jest Aneta Chwalba.
"Klasztorne smaki" rozpoczną się o godzinie 10.10.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz